Vojenské vnitřní lékařství
Typ studijního programu doktorský
Forma studia prezenční
Jazyk studia čeština
Doba studia 4 roky
Garantuje Vojenská lékařská fakulta
Podmínky přijetí ke studiu

Podmínkou k přijetí ke studiu je:

  • úspěšné absolvování magisterského studijního programu nebo magisterského studijního programu navazujícího na bakalářský,
  • prokázání úrovně zvládnutí anglického jazyka na úrovni B2 (Common European Framework of Reference for Languages) – přezkoušení z dovedností psaní, poslech a čtení,
  • prokázání odborných znalostí,
  • absolvování pohovoru před přijímací komisí, který bude zčásti veden v anglickém jazyce.

 

Při výběru z řad uchazečů o studium bude rozhodnuto na základě:

  • pohovoru uchazeče před přijímací komisí,
  • záměru tématu disertační práce, který uchazeč představí v rámci pohovoru,
  • výsledků dosažených v přijímacím testu z anglického jazyka a z odborných znalostí.

Cíle studijního programu oboru vojenské vnitřní lékařství:

Vnitřní lékařství je rozsáhlý lékařský obor, který je složen z mnoha dílčích oborů. Jedním z nich je také vojenské (válečné) vnitřní lékařství, které je v rámci České republiky systematicky rozvíjeno jen na Univerzitě obrany (UO) v Brně, Fakultě vojenského zdravotnictví (FVZ) v Hradci Králové.

Jde o obor nástavbový, jehož vědní základ je budován na poznatcích mnoha jiných dílčích oborů a naplňuje specifické potřeby vojenské zdravotnické služby, civilní obrany i státní zdravotní služby. Řeší zejména problémy spojené se zdravotnickým zabezpečením hromadných ztrát nechirurgického profilu, tj. takových typů poškození zdraví, která by se mohla objevit v míru jako důsledek hromadných katastrof v průmyslu, dopravě apod. (např. při haváriích zařízení jaderné energetiky, chemického průmyslu, atd.) nebo v průběhu válečného konfliktu, zvláště při použití zbraní hromadného ničení.

Kromě toho se vojenské vnitřní lékařství speciálně zabývá diagnostikou a léčbou některých typů chorob (např. nemoc z ozáření, intoxikace, důsledky mnohočetných poranění, metabolických rozvratů a ohrožení základních vitálních funkcí organismu).

Z uvedeného vyplývá, že studium v uvažovaném oboru je z obsahového hlediska zaměřeno zejména na oblast kardiologie, hematologie, gastroenterologie a metabolických poruch – vše se zvýrazněním specifik hromadných katastrof, práce na etapách zdravotnického zabezpečení v léčebně odsunovém systému (Role 2 – Role 4) a při likvidaci teroristických akcí.

Do těchto oblastí se soustřeďují také klinické nebo experimentální studie, které budou studenti tohoto doktorského studijního programu (doktorandi) předkládat jako disertační práce.

Při zabezpečení studia počítá FVZ UO s úzkou součinností s Lékařskou fakultou v Hradci Králové Univerzity Karlovy, klinickými pracovišti příslušné fakultní nemocnice a s Ústřední vojenskou nemocnicí – Vojenskou fakultní nemocnicí Praha. Ve speciálních oblastech se předpokládá i spolupráce s Farmaceutickou fakultou v Hradci Králové Univerzity Karlovy a dalšími odbornými katedrami FVZ UO, případně některými dalšímu pracovišti UO. Při řešení specificky vojenských témat bude probíhat spolupráce s velením vojenské zdravotnické služby. 

 

Cíle studijního programu tohoto oboru směřují ke splnění následujících základních úkolů:

Zabývat se na vědecké úrovni prevencí, diagnostikou, léčbou a posudkovou činností u té části vnitřních chorob, jejichž výskyt lze předpokládat především v podmínkách působnosti vojenské zdravotnické služby, civilní obrany, případně v podmínkách hromadných ztrát (např. při hromadných katastrofách v průmyslu, dopravě, po teroristických útocích, v zahraničních misích apod.).

Usilovat o integrační pojetí jednotlivých podoborů vnitřního lékařství z hlediska potřeb vojenské zdravotnické služby a vojenského zdravotnictví.

Aplikovat tvůrčím způsobem získané poznatky do vojensko-odborné přípravy pregraduální a postgraduální, do odborných směrnic a pokynů řídících orgánů vojenské zdravotnické služby.

Studentem doktorského studijního programu (DSP) Vojenské vnitřní lékařství je lékař se získanou specializací v oborech vnitřního lékařství, či lékař zařazený do specializačního vzdělávání v některém z interních lékařských oborů.

Absolvent DSP Vojenské vnitřní lékařství je vysoce kvalifikovaný odborník, který je všestranně připraven pro další práci na akademicko-výzkumném pracovišti s biomedicínským zaměřením. Disponuje detailním přehledem o vojenském vnitřním lékařství a interních lékařských oborech prioritních pro vojenské zdravotnictví – vnitřní lékařství (všeobecná interna), kardiologie, gastroenterologie, hematologie, metabolismus, klinická výživa a další. Tyto znalosti aplikuje při vědecké práci v preklinickém (experimentálním) a klinickém výzkumu a při interdisciplinární spolupráci. Zvládá metody výzkumu nezbytné pro řešení tématu disertační práce tak, aby mohl přinášet své vlastní originální výsledky. Dokáže samostatně kriticky vyhodnocovat nové poznatky v souladu s principy medicíny založené na důkazech, navrhnout vědecký experiment k řešení vědeckých otázek biomedicínské povahy, připravit žádost o grantovou podporu výzkumu, řídit malý tým, interpretovat, diskutovat a prezentovat výsledky vědecké práce. Zná diagnostiku, léčbu a ošetřovací postupy u interních chorob a některých typů postižení z oblasti vojenského vnitřního lékařství. Dále je schopen řešit preventivní opatření a posudkovou činnost u těchto vnitřních chorob. Prokazuje inovační schopnost, akademickou a odbornou integritu v rámci své specializace. Podílí se na rozvoji své specializace.

Absolvent DSP Vojenské vnitřní lékařství je schopen se uplatnit v celé šíři řešení nechirurgických onemocnění a zdravotnických ztrát – jak při jejich praktickém řešení (oblast léčebně preventivní), tak ve výuce (oblast pedagogicko-výchovná) a v další výzkumné práci (oblast vědecko-výzkumná).

ISCED F 0912 Humánní medicína
Kód studijního programu P0912D350131
Číslo rozhodnutí NAÚ NAU-247/2020-15
Akreditováno 15. 05. 2021 - 15. 05. 2031
Profil studijního programu Akademicky zaměřený
Udělovaný akademický titul doktor
Rigorózní řízení NE
Garant studijního programu plk. gšt. prof. MUDr. Jan Horáček, Ph.D.
Příprava k výkonu regulovaného povolání NE
Příprava odborníků z oblasti bezpečnosti NE
Datum schválení 29. 07. 2020
Oblasti vzdělávání

35. Všeobecné lékařství a zubní lékařství – 100 %

Odborná praxe
Záměr rozvoje

Vnitřní lékařství je základním klinickým oborem a vojenské vnitřní lékařství patří mezi klíčové klinické obory pro vojenské zdravotnictví. Zabývají se prevencí, diagnostikou a léčbou interních chorob dospělých. Studijní program vojenské vnitřní lékařství je zaměřen na epidemiologii interních chorob, jejich etiopatogenezi, patologii a patologickou fyziologii, klinický obraz, vyšetřovací metody a komplexní terapii. Důležitou součástí je také studium prognózy a kvality života nemocných. Mezi prioritní interní obory pro vojenské zdravotnictví patří vnitřní lékařství (všeobecná interna), kardiologie, gastroenterologie, hematologie, metabolismus a klinická výživa. Doktorské studium zahrnuje také všeobecnou edukaci sloužící k získání znalostí a dovedností potřebných pro vědeckou práci a schopnost myšlenkové analýzy a syntézy. Pro všechny studenty je základem výchovy 1) pochopení fungování jednotlivých orgánových systémů ve zdraví a nemoci, 2) pochopení souvislostí mezi orgánovými systémy u konkrétního pacienta a 3) pochopení a nácvik laboratorní, experimentální a/nebo klinické práce. V rámci doktorského studia si osvojí základy vědecké práce. Výzkum interních chorob je realizován v laboratorních studiích a dále jako výzkum preklinický (experimentální) nebo klinický. Ve všech těchto oblastech je široký přesah do příbuzných oborů (infekční nemoci, klinická mikrobiologie, epidemiologie, klinická biochemie, toxikologie, klinická onkologie, paliativní medicína, klinická genetika a další). Zásadní je spolupráce s dalšími odborníky z domácích i zahraničních pracovišť (včetně vědeckých stáží). Součástí studijního programu je i pedagogická, ostatní přednášková a osvětová činnost. Cílem DSP Vojenské vnitřní lékařství  je vychovat odborníky pro vědeckou práci. Základem studia je realizace vlastního výzkumného projektu pod vedením zkušených školitelů. Hlavní důraz je kladen na vysokou kvalitu výuky a výzkumných projektů.

Rozvoj studijního programu je úzce spjat s pokrokem vnitřního lékařství a jeho jednotlivých podoborů v tuzemském a celosvětovém měřítku. V souladu s rozvojem poznání budou zaváděny nové metodické postupy, bude podporována interdisciplinární spolupráce a rozšiřována spolupráce s jinými pracovišti v České republice i v zahraničí. Výsledkem bude zvyšování odbornosti a kvalifikace studentů i učitelů, což je nezbytným předpokladem pro zajištění dostačeného množství kvalitních pracovníků, jak v léčebně preventivní, tak i v akademické sféře.

Studium vojenského vnitřního lékařství má na FVZ UO dlouholetou tradici, stejně jako úzká spolupráce s oborem vnitřní lékařství v civilních a vojenských zdravotnických zařízeních.

Prezenční forma studia – 1 student / akademický rok.

Kombinovaná forma studia – 3 studenti / akademický rok.

DSP Vojenské vnitřní lékařství připravuje vysoce kvalifikované odborníky pro samostatnou vědeckou práci v interních lékařských oborech ve vojenském i civilním zdravotnictví. Absolventi DSP jsou schopni vědecké práce v oblastech biomedicínského výzkumu, provádění expertíz a prezentace výsledků výzkumu v odborných kruzích. Absolventi mají hluboké teoretické znalosti i praktické dovednosti, jsou schopni tvůrčího přístupu k řešení vědeckých problémů a jsou všestranně připraveni pro vědecko-výzkumnou práci na tuzemském nebo zahraničním pracovišti. Absolventi jsou schopni pracovat např. jako odborní asistenti na katedře vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny, popřípadě vykonávat pedagogicko-výchovnou činnost na pracovištích typu lékařská fakulta/fakultní nemocnice. Řada absolventů DSP Vojenské vnitřní lékařství je do budoucna připravena na vedoucí lékařské funkce jak na interních klinikách a odděleních nemocnic (např. primář, vedoucí oddělení...), tak i pro další řídící funkce ve zdravotnickém systému.

Název předmětu Státní zkouška Dop. ročník/semestr Kredity Společná část Specializace
1. semestr
Povinný
1/1 5
1/1 20
Volitelný (lze vybrat libovolně)
1/1 5
1/1 5
2. semestr
Povinný
1/2 5
1/2 20
1/2 5
3. semestr
Povinný
2/3 25
Volitelný (lze vybrat libovolně)
2/3 5
2/3 5
4. semestr
Povinný
2/4 5
2/4 5
2/4 20
5. semestr
Povinný
3/5 25
Volitelný (lze vybrat libovolně)
3/5 5
3/5 5
6. semestr
Povinný
3/6 5
3/6 5
3/6 20
7. semestr
Povinný
4/7 30
8. semestr
Povinný
4/8 30

Celkem potřeba 225 kreditů
Celkem 30 kreditů za nepovinné předměty

Legenda:
Předměty profilujícího základu
Základní teoretické předměty profilujícího základu
* Předmět jiné školy

Studijní povinnosti

Student musí být autorem tři publikací v časopisech s recenzním řízením, jejichž je autorem nebo spoluautorem a které jsou z oblasti zaměření studovaného studijního programu a souvisí se zadaným tématem své práce. Publikací se rozumí článek, který byl již otištěn, nebo je prokazatelně přijat k tisku v daném časopise. Nejméně u jednoho příspěvku student musí být prvním autorem a nejméně dva příspěvky musí být publikovány v časopise s impakt faktorem.

Kreditní systém DSP Vojenské vnitřní lékařství je uskutečňován v kreditním systému ECTS. Pro úspěšné ukončení studia musí student získat 240 kreditů. Na konci každého semestru by měl student získat celkem 30 kreditů, za školní rok tedy 60 kreditů. Kromě kreditů za tvůrčí činnost získává student kredity za povinné a volitelné předměty, viz studijní plán programu. 

Student musí v průběhu studia absolvovat stáž na zahraniční instituci v délce nejméně jednoho měsíce nebo účast na mezinárodním tvůrčím projektu s výsledky publikovanými nebo prezentovanými v zahraničí nebo jinou formu účasti na přímé zahraniční spolupráci. 

Návrh témat závěrečných prací
Moderní technologie ve vojenském vnitřním lékařství
(Navrhovaná)
Analýza faktorů ovlivňujících výsledky transplantací krvetvorných buněk
(Navrhovaná)
Trombotické stavy u kardiovaskulárních a cerebrovaskulárních onemocnění
(Navrhovaná)
Ateroskleróza a endoteliální dysfunkce
(Navrhovaná)
Hodnocení toxicity protinádorové léčby
(Navrhovaná)
Možnosti diagnostiky časného hepatocelulárního karcinomu pomocí spektroskopie séra
(Navrhovaná)
Echokardiografie v urgentní péči
(Navrhovaná)
Využití plné krve v přednemocniční péči
(Navrhovaná)
Prognostické a prediktivní ukazatele u hematologických malignit
(Navrhovaná)
Vyhodnocení výsledků moderních diagnostických a léčebných postupů ve vnitřním lékařství
(Navrhovaná)
Ošetření spodiny po endoskopické terapii kolorektální neoplázie
(Navrhovaná)
Endoskopická léčba fekální inkontinence aplikací radiofrekvenční energie
(Navrhovaná)
Vyhodnocení výsledků moderních diagnostických a léčebných postupů v metabolické intenzivní péči
(Navrhovaná)