Military Geography and Meteorology
Study program type long cycle master's
Study form full-time study
Study language czech
Study period 5 years
Ensures Faculty of Military Technology
Conditions of acceptance to study

Podmínky pro přijetí ke studiu pro daný akademický rok jsou schvalovány akademickým senátem fakulty a následně zveřejňovány na webových stránkách fakulty. Uchazeči podávají přihlášku ke studiu ve studijním programu elektronickou formou prostřednictvím Informačního systému Univerzity obrany. Podmínkou přijetí ke studiu je úspěšně ukončené středoškolského studia s maturitou a složení přijímací zkoušky. Přijímací zkouška zpravidla zahrnuje:

  • test studijních předpokladů,
  • test anglického jazyka,
  • test tělesné zdatnosti.

Na základě výsledků přijímací zkoušky je sestaveno pořadí uchazečů podle počtu dosažených bodů, které je rozhodující pro přijetí do studijního programu. Přijati budou uchazeči s nejvyšším počtem bodů do naplnění maximálního počtu přijímaných studentů daného studijního programu. Počty uchazečů přijímaných ke studiu ve studijním programu jsou stanovovány v součinnosti s Ministerstvem obrany.

Studijní program je určen výhradně pro studium studentů, kteří jsou ke dni zápisu ke studiu vojáky z povolání ve služebním poměru.

ISCED F 0532 Vědy o Zemi
Code M0532P330001
Number of NAU verdict NAU-207/2022-13
Acreditated 04. 05. 2023 - 04. 05. 2033
Profile of study program Profesně zaměřený
Academic degree Master
Rigorózní řízení NO
Guarantee of program plk. gšt. doc. Ing. Martin Hubáček, Ph.D.
Preparation for the exercise of a regulated profession NO
Preparation of security experts YES
Approval date ?
Education areas

Vědy o Zemi 65 %

Bezpečnostní obory 35 %

Practise
Odborná praxe VGM

Odborná praxe je realizována po celou dobu studia. Průběh odborné praxe se dělí do třech bloků profilujících vojáka, důstojníka a specialistu. 

Vševojsková praxe

V prvních třech letech je odborná praxe zaměřena na vševojskovou přípravu a získávání vojensko odborných dovedností vojáka, budoucího důstojníka. Odborná praxe je v tomto období realizována zpravidla ve vojenských výcvikových prostorech AČR v úzké součinnosti s VeV-VA Vyškov, případně dalšími útvary a zařízeními AČR. Tato část praxe je společná pro všechny studenty. V rámci této části praxe se jedná zejména o:

  • polní přípravu určenou k přípravě jednotlivce, velitele družstva a velitele čety,
  • aplikované vojenské technologie připravující studenty v oblastech spojovacích prostředků, střelecké přípravy a zbraňových systémů, topografické přípravy a navigace a dalších oblastech souvisejících s využíváním technologií v AČR.

Vyhodnocení této části praxe je realizováno pouze ze strany instruktorů zabezpečujících jednotlivé části polní přípravy a aplikovaných vojenských technologií. Hodnocení praxe ze strany studentů není realizováno, protože se jedná o standardizovanou činnost určenou pro všechny vojenské studenty UO, která odpovídá požadavkům na přípravu vojáka budoucího důstojníka. Studenti mají možnost se k průběhu této části odborné praxe vyjádřit v rámci studentského hodnocení kvality výuky jako k jakémukoliv předmětu. Na základě činnosti studentů v průběhu praxe hodnotí instruktorři zda student splnil všechny požadavky odborné praxe a následně mu je zapsán zápočet a předěleno odpovídající množství kreditů.

Odborná praxe

Od čtvrtého ročníku je odborná praxe zaměřena na upevňování odborných znalostí a dovedností důstojníka specialisty. Odborná praxe v tomto období je uskutečňována převážně u VGHMÚř Dobruška a na leteckých základnách AČR. Tato část praxe je společná pro všechny studenty. V rámci této části praxe se jedná zejména o:

  • seznámení s chodem jednotlivých odborných pracovišť, jejich působností, organizací práce a hlavními úkoly,
  • realizování měřické praxe v rámci terénních měření geodetických skupin,
  • výkon odborné činnosti leteckých meteorologů na leteckých základnách,
  • tvorbu geografických databází a přípravu kartografických výstupů,
  • realizaci geografické a hydrometeorologické podpory štábů útvarů a zařízení AČR.

Vyhodnocení této části praxe je realizováno v souladu s opatřením děkana FVT dvoustupňově. Každým studentem po skončení odborné praxe zpracuje student zápis o jejím průběhu, kde vyhodnotí realizovanou činnost a hlavní přínosy a nedostatky odborné praxe realizované na jednotlivých pracovištích. Druhé hodnocení zpracovávají vedoucí jednotlivých pracovišť, u nichž studenti vykonávají odbornou praxi. V rámci tohoto hodnocení jsou charakterizovány přínosy a nedostatky praxe na pracovišti jako celku a stručné hodnocení studentů, jejich odborná způsobilost a jakým způsobem plnili odborné úkoly. Vyhodnocení praxí ze strany studentů a vedoucích pracovišť je analyzováno garantem odborné praxe a je součástí každoročního setkání zástupců katedry se zástupci geografické a hydrometeorologické služby. Na základě těchto analýz bude realizována úprava v plánování náplně odborné praxe.

Stáž na systemizovaném místě

Poslední část odborné praxe je realizována v 10. semestru a představuje šestitýdenní stáž na systemizovaném místě. Tato část odborné praxe je specifická pro každého studenta a je realizována na místě jeho budoucího služebního zařazení. V rámci této praxe se student již připravuje na své konkrétní odborné zařazení po ukončení studia, získává detailní informace o pracovní činnosti a vytváří pracovní vazby.

Na závěr této části odborné praxe zpracovává student sebehodnotící zprávu o průběhu stáže, která charakterizuje jeho působení na pracovišti, plnění odborných úkolů a hlavní přínosy a nedostatky odborné praxe. Součástí této zprávy je i hodnocení ze strany nadřízeného, v jehož působnosti student plnil odborné úkoly. Vyhodnocení praxí je analyzováno garantem odborné praxe a je součástí každoročního setkání zástupců katedry se zástupci geografické a hydrometeorologické služby. 

 

V závislosti na kalendářním plánu resortu MO ČR může být kterákoliv část odborné praxe realizována i jako součást plánovaného výcviku jednotek AČR.

 

Odborná praxe je realizována u složek, které jsou součástí resortu MO ČR, jehož součástí je i Univerzita obrany. Z tohoto důvodu není nutné smluvní zajištění odborných praxí. Odborné praxe jsou součástí resortního plánu na každý kalendářní rok a jsou plánovány na základě počtu studujících studentů. Celkový rozsah odborné praxe je 38 týdnů, viz následující tabulka.

 
Semestr Typ praxe Počet týdnů Počet kreditů
1. semestr vševojsková 3 4
2. semestr vševojsková 3 6
3. semestr vševojsková 3 5
4. semestr vševojsková 3 5
5. semestr vševojsková 4 5
6. semestr vševojsková 4 5
7. semestr odborná 4 6
8. semestr odborná 4 6
9. semesrt odborná 4 5
10. semestr stáž 6 7

 

38

vševojsková praxe 20 týdnů

odborná praxe 12 týdnů

stáž na systemizovaném místě 6 týdnů

Velitelství výcviku - Vojenská akademie Vyškov
Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad Dobruška
Letecké základny AČR
Satelitní centrum MO ČR
Další útvary a zařízení AČR
Perspective

Studijní program Vojenská geografie a meteorologie je konstruován jako kombinovaný studijní program bez specializací v oblastech vzdělávání Vědy o Zemi a Bezpečnostní obory.

Studijní program je svou koncepcí a zaměřením unikátní v rámci UO a doplňuje akreditované magisterské studijní programy FVT (Vojenské technologie – elektrotechnické a Vojenské technologie – strojní), které jsou určeny výhradně pro studium vojáků z povolání. Studijní program je zaměřen do oblasti technologií v oblasti geografie, zeměměřictví, meteorologie a jejich aplikací v bezpečnosti a obraně. V řadě předmětů je plánovaná část výuky společně s vojenskými studenty magisterských studijních programů a civilními studenty bakalářského a navazujícího studijního programu Geografie a meteorologie pro obranu a bezpečnost.

Studijní program navazuje na několik desetiletí trvající výuku v oblasti geografie a meteorologie a jejich aplikací pro potřeby obrany a bezpečnosti na FVT a UO. Záměr rozvoje studijního programu je plánován v souladu s narůstajícími potřebami připravit odborníky v dané oblasti pro potřeby  Ministerstva obrany, kteří budou připraveni pracovat s prostorovými daty, provádět jejich analýzy a připravovat podklady pro rozhodování velitelů
a štábů AČR a aliančních partnerů.

Za rozvoj studijního programu bude odpovídat garant studijního programu. Na základě pravidelného hodnocení kvality budou přijímána opatření ke zkvalitnění studijního programu. Shodně za jednotlivé předměty a jejich rozvoj bude zodpovídat garant předmětu. Pro potřeby zajištění rozvoje studijního programu a kvality studijního programu si garant studijního programu zřídí Radu studijního programu jako poradní orgán.
Očekává se rozvoj studijního programu ve spolupráci s vybranými pracovišti MO ČR a AČR v souladu se strategickými dokumenty MO ČR a UO, zejména Koncepcí výstavby Armády České republiky, Strategickým záměrem UO na roky 2021–2030 a Plány realizace Strategického záměru UO na jednotlivé roky, Strategií tvůrčí činnosti UO a Strategií vzdělávací činnosti UO. Do MSP VGM budou průběžně implementovány nové poznatky
z oblasti vzdělávání Vědy o Zemi a Bezpečnostní obory a oblastí souvisejících. Rozvoj studijního programu bude reagovat na rozvoj nových technologií v oblasti sběru a hodnocení prostorových dat, na měnící se bezpečnostní prostředí a vznikající rizika, mezi něž se řadí změny klimatu, migrace, regionální nestabilita a další.

MSP VGM má odůvodnění v potřebě přípravy vojáků – důstojníků Armády ČR, připravené po odborné i velitelské stránce, reagovat na stále se měnící bezpečnostní situaci s využitím příslušných technických prostředků. Příprava odborníků ve studijním programu Vojenská geografie a meteorologie reaguje na potřebu vysokoškolsky vzdělaného personálu v oblasti vzdělávání Vědy o Zemi s důrazem na oblast obrany a aplikací při řešení bezpečnostních úloh.

Realizace MSP VGM a jeho budoucí rozvoj je plně podporován ze strany AČR a MO ČR.

Počet přijímaných uchazečů závisí na požadavcích Armády ČR a rezortu Ministerstva obrany v souvislosti s uplatnitelností absolventů. Konkrétní požadavek počtu absolventů při ukončení studia je násoben koeficientem odchodovosti ze studia 1,5. Ve studijním programu Vojenská geografie a meteorologie je předpokládaný maximální počet přijímaných uchazečů 20.

Všichni absolventi jsou po úspěšném ukončení studia zařazeni na služební místa v rámci Armády ČR především na místa specialistů a nižších manažerů v rámci geografické a hydrometeorologické služby nebo dalších součástí MO.

Předpokládaná minimální délka služby v AČR je 10 let (vyplývá z platných předpisů, kdy za jeden rok studia podepisují studenti závazek na dva roky služby). V případě, že smlouva o službě u AČR není dále prodloužena, ať již ze strany armády nebo ze strany vojáka, absolventi SP naleznou po ukončení služební kariéry uplatnění v široké škále technicko-manažerských pozic ve státních orgánech a organizacích, ve veřejné správě, v bezpečnostních
složkách, ale i u subjektů soukromého sektoru či v mezinárodních organizacích pracujících s geografickými a meteorologickými informacemi a s jejich aplikacemi pro potřeby obrany a bezpečnosti. Jedná se o oblasti, které navazují na jejich odborné zaměření. Vzhledem k vykonávané funkci u armády, absolventi SP také využijí bohaté organizační a manažerské zkušenosti, které souvisí s výkonem zastávaných služebních funkcí v AČR.

Typickými pracovními pozicemi po skončení služebního poměru mohou být:

  • Správce geodatabáze
  • Analytik prostorových dat
  • Synoptik pozorovatel
  • Letecký meteorolog
  • Bezpečnostní konzultant pro oblast geografie a meteorologie
  • Referent odboru městské informatiky magistrátu
  • Administrátor GIS technického úseku technických sítí
  • Prognostik letecké meteorologické služby
  • Specialista v projektech odboru geoinformatiky ve státní správě
  • Specialista pracoviště modelování meteorologických dat
Subject Final exam Dop. ročník/semestr Credits Part of study program Specialization
1. semester
Povinný
1/1 2
1/1 2
1/1 3
1/1 2
1/1 2
1/1 2
1/1 3
1/1 2
1/1 2
1/1 3
1/1 2
Povinně volitelný type A (Minimum 5 credits from group)
Student volí předmět na základě preference jazyka výuky. Výuka je uskutečňována v českém nebo anglickém jazyce.
1/1 5
1/1 5
2. semester
Povinný
1/2 2
1/2 2
1/2 2
1/2 4
1/2 2
1/2 3
1/2 2
1/2 2
Povinně volitelný type A (Minimum 11 credits from group)
Student volí předmět na základě preference jazyka výuky. Výuka je uskutečňována v českém nebo anglickém jazyce.
1/2 5
1/2 5
1/2 6
1/2 6
3. semester
Povinný
2/3 4
2/3 2
2/3 2
2/3 3
2/3 3
2/3 2
2/3 2
2/3 2
2/3 3
2/3 2
Povinně volitelný type A (Minimum 5 credits from group)
Student volí předmět na základě preference jazyka výuky. Výuka je uskutečňována v českém nebo anglickém jazyce.
2/3 5
2/3 5
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Vybraný předmět bude studován i v dalších semestrech.
2/3 2
2/3 2
2/3 2
4. semester
Povinný
2/4 4
2/4 2
2/4 2
2/4 2
2/4 3
2/4 3
2/4 3
2/4 2
2/4 3
2/4 3
2/4 2
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Vybraný předmět bude studován i v dalších semestrech.
2/4 2
2/4 2
2/4 2
5. semester
Povinný
3/5 2
3/5 2
3/5 2
3/5 2
3/5 3
3/5 2
3/5 3
3/5 2
3/5 3
3/5 2
3/5 3
3/5 2
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Vybraný předmět bude studován i v dalších semestrech.
3/5 2
3/5 2
3/5 2
6. semester
Povinný
3/6 4
3/6 4
3/6 2
3/6 3
3/6 2
3/6 3
3/6 3
3/6 2
3/6 3
3/6 2
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Vybraný předmět bude studován i v dalších semestrech.
3/6 2
3/6 2
3/6 2
7. semester
Povinný
4/7 2
4/7 6
4/7 3
4/7 3
4/7 5
Povinně volitelný type A (Minimum 7 credits from group)
Student musí absolvovat oba dva předměty, vybírá pouze jazyk výuky (česky nebo anglicky).
4/7 4
4/7 4
4/7 3
4/7 3
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Vybraný předmět bude studován i v dalších semestrech.
4/7 4
4/7 4
4/7 4
8. semester
Povinný
4/8 2
4/8 2
4/8 2
4/8 4
4/8 2
4/8 6
4/8 3
4/8 3
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Jeden předmět ze skupiny
4/8 2
4/8 2
4/8 2
4/8 2
4/8 2
4/8 2
4/8 2
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Vybraný předmět bude studován i v dalších semestrech.
4/8 4
4/8 4
4/8 4
9. semester
Povinný
5/9 2
5/9 2
5/9 3
5/9 3
5/9 5
5/9 2
Povinně volitelný type A (Minimum 9 credits from group)
Student musí absolvovat oba dva předměty, vybírá pouze jazyk výuky (česky nebo anglicky).
5/9 3
5/9 3
5/9 6
5/9 6
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
5/9 2
5/9 2
5/9 2
5/9 2
5/9 2
5/9 2
5/9 2
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Vybraný předmět bude studován i v dalších semestrech.
5/9 2
5/9 2
5/9 2
10. semester
Povinný
5/10 2
5/10 16
5/10 7
5/10 1
5/10 2
Povinně volitelný type B (Minimum 1 subject from group)
Vybraný předmět bude studován i v dalších semestrech.
5/10 2
5/10 2
5/10 2

Together require 303 credits
Together 0 credits of optional subjects

Legend:
Subjects of profile base
Subjects of theoretical profile base
* Předmět jiné školy

Study duties
Suggestion of final thesis topics