Vojenská chemie
Typ studijního programu magisterský
Forma studia prezenční
Jazyk studia čeština
Doba studia 5 let
Garantuje Univerzita obrany
Podmínky přijetí ke studiu

Podmínky pro přijetí pro daný akademický rok jsou schvalovány akademickým senátem Univerzity obrany a následně zveřejňovány na webových stránkách univerzity. Uchazeči podávají přihlášku ke studiu ve studijním programu elektronickou formou prostřednictvím informačního systému Univerzity obrany.  Ke studiu může být přijat uchazeč, který úspěšně ukončil úplné střední všeobecné nebo úplné střední odborné vzdělání, které bylo ukončeno maturitní zkouškou a který složil přijímací zkoušky. Přijímací zkouška zpravidla zahrnuje:

  • test studijních předpokladů,
  • test anglického jazyka,
  • test tělesné zdatnosti.

Na základě výsledků přijímací zkoušky je sestaveno pořadí uchazečů podle počtu dosažených bodů, které je rozhodující pro přijetí do studijního programu. Přijeti budou uchazeči s nejvyšším počtem bodů do naplnění maximálního počtu přijímaných studentů studijního programu. Počty uchazečů přijímaných ke studiu ve studijním programu jsou stanovovány v součinnosti s Ministerstvem obrany. 

Studijní program je určen výhradně pro studium studentů, kteří jsou ke dni zápisu ke studiu vojáky z povolání ve služebním poměru. 

Magisterský studijní program "Vojenská chemie" je koncipován k přípravě odborníků, kteří jsou schopni samostatně identifikovat bezpečnostní problémy, analyzovat je a navrhovat opatření, s jejichž pomocí by bylo možné předcházet nebo minimalizovat negativní dopady na osoby či skupiny osob, teritorium a životní prostředí. Hlavní důraz je položen na získání hlubokých teoretických i praktických znalostí a na pochopení vzájemných souvislostí a vazeb studovaných jevů v oblasti bezpečnosti a ochrany. 

Cílem studijního programu je poskytnout magisterské vzdělávání odpovídající rozsahem teoretických znalostí a praktických dovedností v široké oblasti moderních technologií využívaných v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení se zaměřením na práci s extrémně toxickými látkami, na porozumění principů ochrany proti zbraním hromadného ničení a na možnosti jejich aplikace pro oblast obrany a bezpečnosti. Absolvent studijního programu je připraven zastávat technické a velitelské funkce u útvarů a zařízení Armády České republiky (AČR) jako specialista pro řízení a realizaci opatření v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení a chemického zabezpečení. V rámci své druhé kariéry bude připraven pro práci na pozicích v bezpečnostních sborech, státních orgánech a organizacích, samosprávě a institucích zabývajících se analýzou hrozeb souvisejících s možným použitím zbraní hromadného ničení a realizací opatření k odstranění následků po jejich použití. Odborné zaměření a jazyková výbava mu umožní práci v mezinárodních organizacích či v soukromých společnostech zaměřených na řešení problémů spojených s ochranou proti chemickým, radioaktivním a biologickým látkám, a to jak v rovině technické, tak i organizační.

Studijní program je účelově sestaven pro potřeby Ministerstva obrany (MO) ČR a AČR. Jedná se o profesně zaměřený studijní program orientovaný na přípravu budoucích vojenských profesionálů a ve své struktuře zohledňuje požadavky na profil důstojníka AČR.   

Zásady tvorby systematizovaných míst a řízení kariér v rámci AČR neodpovídají vzdělávání ve strukturovaných studijních programech, proto MO ČR požaduje vzdělávání budoucích důstojníků v nestrukturovaném souvislém pětiletém magisterském studijním programu, který zajistí komplexní přípravu a optimální získávání všech požadovaných znalostí, dovedností a kompetencí. V souladu s koncepčními materiály resortu MO naplňuje vzdělávání v souvislém pětiletém magisterském programu potřeby a požadavky na přípravu vojenských profesionálů. Toto vzdělávání je v mnoha ohledech velmi specifické, a kromě tradičních vysokoškolských předmětů zahrnuje v průběhu celého studia také vojenský výcvik, praktické stáže, výuku cizích jazyků, obecnou a speciální tělesnou přípravu, ale i například práci s bojovými chemickými a jinými extrémně toxickými látkami, radioaktivními látkami, či práci se speciální technikou zavedenou ve výzbroji jednotek a zařízení chemického vojska AČR (CHV AČR). Studijní program je realizován v úzké spolupráci s útvary a zařízeními AČR. Do výuky jsou přenášeny poznatky z reálného nasazení specialistů  CHV AČR a absolventi jsou tak připravováni nejen po teoretické stránce, ale jejich příprava je uskutečňována i s ohledem na požadované schopnosti specialisty CHV AČR a to jak na národní, tak i alianční úrovni.

Potřeba vzniku studijního programu Vojenská chemie je dána neustále se zvyšujícími požadavky na absolventa chemické specializace Univerzity obrany, které vyplývají z reálných potřeb AČR a Aliance. Studijní program navazuje na tradici přípravy vysokoškolsky vzdělaného personálu zaměřeného na specifickou oblast ochrany proti zbraním hromadného ničení, jež využívá rozsáhlé znalosti z oblast chemie, který je logicky propojen s poznatky spadajícími do oblasti bezpečnosti a aplikační sféry a vytváří tak ucelený a unikátní studijní program. Takto koncepčně zaměřené studium má více než padesátiletou tradici. Účelnost takto zaměřeného studia byla prokázána v celé řadě úspěšných nasazení absolventů a to jak na území ČR, tak v zahraničí.

Studijní program zahrnuje i prostor pro rozvoj vojensko-profesních znalostí a dovedností, které vytváří předpoklady pro úspěšné zahájení kariéry důstojníka AČR na základních až středních stupních velení a řízení. Tomuto cíli je uzpůsobeno prolínání teoretické výuky v rámci jednotlivých semestrů studia s bloky intenzívní praktické výuky, které zahrnují i polní přípravu, výcvik s bojovými chemickými látkami a stáže u útvarů a zařízení AČR. Studijní program je z těchto důvodů koncipován jako prezenční. Předpokládaný počet studentů v každém ročníku studia vychází z požadavků MO ČR a bude maximálně 15, což umožňuje přistupovat k jednotlivým studentům individuálně, a to jak v rámci teoreticky zaměřené výuky, tak v rámci jednotlivých bloků praktické výuky.

Studijní program je koncipován s ohledem na standardy magisterského studijního programu v oblasti vzdělávání Bezpečnostní obory s úzkou vazbou na chemické disciplíny, které tvoří nezbytný základ pro pochopení poměrně rozsáhlé problematiky ochrany proti zbraním hromadného ničení. Pro studijní program jsou nosnými základní tematické okruhy:

Bezpečnostní obory:

  • Bezpečnostní hrozby vojenského a nevojenského charakteru,
  • Vedení operací vojenského a nevojenského charakteru,
  • Právní systém České republiky v oblasti bezpečnosti,
  • Aplikovaná informatika pro bezpečnostní obory,
  • Metodologie posuzování rizik.

K chápání odborné problematiky spadající do působnosti chemického vojska je nezbytné si osvojit základní znalosti z chemických disciplín jako je obecná, anorganická, organická, fyzikální a jaderná chemie. Jejich zvládnutím je potom možné rozvíjet znalosti v oblasti vlastností, detekce a identifikace vojensky významných chemických látek, pochopit principy šíření kontaminantů v životním prostředí, pochopit mechanismy záchytu škodlivin nutné k ochraně materiálu a osob, což v konečném důsledku umožňuje logicky propojit chápání hrozeb s nezbytnými opatřeními k jejich eliminaci a to jak z hlediska organizačního, tak materiálního. 

Absolvent, vojenský profesionál s magisterským vzděláním technicko-manažerského zaměření, je schopen po absolvování studia samostatně plánovat, organizovat a řídit oblast ochrany proti ZHN a chemického zabezpečení u jednotek a útvarů AČR v plném spektru operací a řídit a vést podřízené po stránce odborné, vojenské i společenské.  Je vzděláván v duchu vlastenectví, demokracie, humanismu a občanské odpovědnosti, s politickým, právním a kulturním rozhledem.

Je připraven provádět kvalifikované analýzy chemické a radioaktivní kontaminace a jejich hodnocení, jako základní podmínky pro rozhodování o opatřeních ochrany nebo odstraňování následků po jejich použití.

V průběhu vysokoškolské odborné přípravy si osvojí znalosti z chemických disciplín potřebných k pochopení základních východisek ochrany proti zbraním hromadného ničení, z teoretických základů konstrukce jaderných a chemických zbraní a jejich vývojovými tendencemi, znalosti instrumentální přístrojové techniky pro analýzu chemické a radioaktivní kontaminace a trendů vývoje nových metod detekce a identifikace vojensky významných toxických a radioaktivních látek, principů a způsobů ochrany proti jejich ničivým účinkům a odstraňování jejich účinků na osobách a materiálu. Seznámí se s problematikou biologických zbraní a prostředků v rozsahu potřebném k organizaci ochrany osob před jejich účinky a dezinfekci osob a materiálu. Získá teoretické znalosti pro stanovení zásad bojového použití jednotek chemického vojska, přičemž umí využívat znalosti z problematiky taktiky, velení a štábních prací a klíčových prvků při řízení rizik, bezpečnosti, právních a normativních aktů. Zná a umí řešit úkoly ochrany proti zbraním hromadného ničení a chemického zabezpečení vojsk v míru a v poli na stupni útvar. Rozšíří si znalosti v oblasti organizace ochrany proti zbraním hromadného ničení na úrovni jednotek vyčleňovaných ve prospěch NATO. Je seznámen s problematikou Integrovaného záchranného systému ČR a místem AČR v něm při odstraňování následků havárií s únikem nebezpečných látek a katastrof. 

Absolvent se může uplatnit především jako důstojník chemického vojska s předurčením pro velitelské a štábní funkce u útvarů chemického vojska, velitelství vševojskových útvarů, jako velitel nebo specialista středisek zabezpečujících kvalifikované odběry a analýzy vzorků kontaminace. Po ukončení vojenské kariéry je schopen pracovat jako manažer nebo specialista veřejné správy, ve státních i soukromých organizacích, v záchranných a bezpečnostních složkách se zaměřením na oblast ochrany proti toxickým a radioaktivním látkám, či na analýzu a zvládání rizik. Má předpoklady ke studiu doktorského studijního programu.

Absolvent je schopen ústní i písemné komunikace v anglickém jazyce na běžná témata v civilním i vojenském kontextu a rozumí středně obtížným textům v psané i mluvené podobě. Je schopen aplikovat komunikační dovednosti v cizojazyčném prostředí.

V kontextu Rámce kvalifikací vysokoškolského vzdělávání České republiky je absolvent studijního programu charakterizován následujícími odbornými znalostmi a dovednostmi a obecnými způsobilostmi.

Odborné znalosti

Absolvent získá široké znalosti základních chemických disciplín a souvisejících předmětů utvářejících odborný profil technicko-manažerského zaměření. Absolvent:

  • charakterizuje bezpečnostní systém státu a bezpečnostní prostředí v návaznosti na jednotlivé bezpečnostní hrozby a jejich dopady na společnost,
  • umí vysvětlit základní cíle a východiska problematiky krizového řízení,
  • umí popsat a vysvětlit úkoly a činnost základních a ostatních složek integrovaného záchranného systému v souvislosti s organizací záchranných a likvidačních prací při řešení různých mimořádných událostí,
  • umí popsat způsoby přípravy, použití a úkoly ozbrojených sil,
  • umí charakterizovat aktuální bezpečnostní hrozby současnosti a procesy spojené s jejich prevencí a mitigací,
  • umí popsat základní principy řízení rizik, 
  • prezentuje aktuální poznatky a trendy z oblasti chemických zbraní, jaderných zbraní, dozimetrie, individuální a kolektivní ochrany, dekontaminace, výzbroje chemického vojska a taktiky a bojového použití chemického vojska,
  • popíše vlastnosti bojových chemických látek, radioaktivních látek, průmyslových nebezpečných látek a vybraných biologických látek,
  • vysvětlí zásady jejich detekce, dekontaminace a ochrany proti nim,
  • definuje principy šíření těchto látek v terénu a vlivu na činnost jednotek v podmínkách kontaminace,
  • umí charakterizovat a zhodnotit míru nebezpečí jednotlivých zájmových chemických, radioaktivních a biologických látek, včetně účinků na lidský organismus,
  • umí popsat pravidla ochrany, neodkladné první pomoci a likvidace jednotlivých zájmových chemických, radioaktivních a biologických látek a materiálů, 
  • uvádí základní legislativní normy v oblasti radiační ochrany a proliferace ZHN,
  • má znalosti použití jednotek a útvarů chemického vojska, realizace opatření chemického zabezpečení a ochrany proti zbraním hromadného ničení,
  • definuje zásady ochrany vojsk a opatření ochrany vojsk v souvislosti s ochranou proti ZHN,
  • rozpozná a umí rozlišit účinky a důsledky použití ZHN a analyzovat jejich vliv na bojovou činnost,
  • popíše hlavní úkoly, strukturu a technické prostředky chemického vojska,
  • uvádí základní parametry (TTD) a schopnosti základní speciální techniky a materiálu chemického vojska,
  • uvádí základní softwarové vybavení jednotek chemického vojska a možnosti jeho využití v rámci bojových operací,
  • vlastními slovy vysvětlí povinnosti štábu útvaru a specialistů ČVO 16 při plánování, řízení a organizaci chemického zabezpečení,
  • definuje obecné zásady plánování, organizace a řízení chemického zabezpečení na stupni rota a prapor,
  • uvádí zásady, metody a formy vedení výcviku v problematice OPZHN a chemického zabezpečení,
  • analyzuje a identifikuje možnosti jednotlivých druhů vojsk a služeb, které se podílí na zabezpečení, podpoře a ochraně vojsk a OPZHN při bojové činnosti,
  • rozlišuje zásady použití, možnosti a způsoby vyžadování a využití podpory jednotek druhů vojsk a služeb,
  • rozlišuje specifika použití jednotek chemického vojska v rámci řešení krizových situací nevojenského charakteru,
  • uvádí a orientuje se v základních legislativních normách a vnitřních předpisech nutných pro výkon funkce a plnění služebních povinností,
  • uvádí klíčové dokumenty na stupni četa, rota a prapor pro řízení a přípravu jednotek,
  • prezentuje komunikační infrastrukturu a možnosti moderních komunikačních a informačních systémů využívaných na stupni rota a prapor,
  • umí využívat informační systémy určené k hodnocení radiační a chemické situace na terénu.

 

Odborné dovednosti

Absolvent uplatňuje studiem získané teoretické i profesně orientované znalosti při výkonu manažerských rolí důstojníka - velitele specialisty odpovídajícího za řízení zdrojů v podmínkách resortu obrany. Současně umí využívat a hodnotit podpůrné nástroje manažerského rozhodování, prakticky uplatňovat inovativní metody a přístupy při řešení složitých nepředvídatelných situací. Absolvent:

  • aplikuje teoretické poznatky při práci s bojovými chemickými, radioaktivními a nebezpečnými chemickými látkami nebo jejich směsmi a používá přístrojové vybavení a prostředky k jejich detekci a analýze,
  • dovedně používá prostředky individuální ochrany, zná jejich účinek na lidský organismus a umí využívat opatření k předcházení přehřátí organismu při práci s nimi v ochranné poloze;
  • používá zavedená dekontaminační činidla k likvidaci bojových chemických, radioaktivních a dalších zájmových nebezpečných látek,
  • dovedně používá a řídí jednotky chemického vojska (stupeň četa, rota) v bojové činnosti, zpracovává bojovou dokumentaci, vydává rozkazy a nařízení podřízeným ve všech druzích bojové činnosti,
  • využívá možnosti a schopnosti speciální techniky a materiálu chemického vojska v rámci bojové činnosti,
  • aplikuje teoretické zásady vševojskové taktiky a tyto využívá při plánování a řízení chemického zabezpečení v jednotlivých druzích bojové činnosti na stupni rota a prapor,
  • aplikuje všeobecná a zvláštní opatření ochrany proti ZHN do plánovacího procesu na stupni prapor,
  • používá základní prostředky pro vyhodnocování radiační, chemické a biologické situace a výsledky je schopen správně zpracovat a využívat při plánování a řízení chemického zabezpečení,
  • používá moderní softwarové nástroje chemického vojska pro podporu procesů plánování a řízení boje,
  • aplikuje základní legislativní normy v rámci procesů plánování, výcviku, kontrolní a řídící práce u jednotky a ve štábu praporu,
  • používá manažerské dovednosti ve vedení a řízení podřízených společně se zásadami etiky k dosahování požadovaných výsledků při vedení výcviku,
  • je schopen odborně spolupracovat se specialisty ozbrojených sborů při odstraňování následků použití zbraní hromadného ničení, uniků nebezpených chemických látek, v případě přírodních katastrof a dalších událostí, ať již přírodního původu, tak původu způsobené lidskou činností,
  • připravuje, organizuje a hodnotí výcvik jednotky z problematiky OPZHN,
  • umí predikovat možné následky použití chemických, radioaktivních, biologických a dalších nebezpečných chemických látek na životy a zdraví osob a životní prostředí,
  • umí zhodnotit preventivní opatření při nakládání s chemickými, radioaktivními, biologickými a dalšími nebezpečnými chemickými látkami a jejich bezpečnostní rizika,
  • umí využít softwarové nástroje k varování osob v případě použití chemických, radioaktivních, biologických a dalších nebezpečných chemických látek na teritoriu.

 

Obecné způsobilosti (kompetence)

Absolvent je obecně způsobilý uplatňovat širokou škálu rozhodujících poznatků a dovedností potřebných pro úspěšné zvládnutí role důstojníka AČR, nutných pro manažera působícího v oblasti řízení a zajištění bezpečnosti ve veřejném i soukromém sektoru. Je schopen analyzovat problémy, identifikovat dostupné alternativy řešení spojených se vznikem mimořádných událostí a navrhovat vhodná opatření pro snížení jejich dopadů. Je způsobilý formulovat a realizovat plány naplnění zvolených variant při dodržení technických, ekonomických, právních a etických norem jednání. Absolvent je způsobilý:

  • uplatňovat širokou škálu poznatků a dovedností potřebných pro úspěšné zvládnutí role technicky orientovaného manažera nutných pro působení v oblasti plánování, organizace a řízení dílčích procesů souvisejících s řízením specializovaných pracovišť a pracovních týmů v rámci profesní působnosti,
  • samostatně a odpovědně řešit stanovené úkoly,
  • argumentovat a obhajovat odborníkům a širší veřejnosti informace o odborných problémech a prezentovat vlastní názory na způsob jejich řešení,
  • hodnotit a modifikovat své odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti vyhodnocením vlastních zkušeností a samostatným studiem,
  • na základě odborných znalostí, studia a odborných názorů odborné veřejnosti navrhovat a vytvářet dokumenty pro technický rozvoj specializace,
  • aplikovat platné normativní akty v oblasti s nakládání s bojovými chemickými látkami a radiační ochrany,
  • využívat softwarové nástroje v oblasti vyhodnocování účinků zbraní hromadného ničení,
  • aktivně používat anglický jazyk a na základní úrovni komunikovat v dalším světovém jazyce.
ISCED F 1031 Vojsko a obrana
Kód studijního programu
Číslo rozhodnutí NAÚ NAU-358/2023-10
Akreditováno 22. 02. 2024 - 22. 02. 2034
Profil studijního programu Profesně zaměřený
Udělovaný akademický titul inženýr
Rigorózní řízení NE
Garant studijního programu plk. gšt. prof. Ing. Stanislav Florus, CSc.
Příprava k výkonu regulovaného povolání NE
Příprava odborníků z oblasti bezpečnosti ANO
Datum schválení ?
Oblasti vzdělávání

Bezpečnostní obory (100 %)

Odborná praxe
Odborná praxe u útvarů a zařízení AČR

Odborná praxe je realizována po celou dobu studia. Průběh odborné praxe se dělí do tří bloků profilujících vojáka, důstojníka a specialisty.

Vševojsková praxe

V prvních třech letech je odborná praxe zaměřena na vševojskovou přípravu a získávání vojensko-odborných dovedností vojáka, budoucího důstojníka. Tato část praxe je realizována zpravidla ve vojenských výcvikových prostorech v úzké součinnosti s VeV-VA Vyškov, 31. plukem radiační, chemické a biologické ochrany Liberec a dalšími útvary a zařízeními AČR. Dále pak v laboratořích a speciálních učebnách ÚOPZHN. První část praxe je společná s ostatními studenty 1. ročníku FVT UO. Další části jsou realizovány v rámci specializace. V rámci této části praxe se jedná zejména o:

  • polní přípravu určenou k přípravě jednotlivce, velitele družstva a velitele čety,
  • aplikované vojenské technologie, připravující studenty v oblastech střelecké přípravy a zbraňových systémů, spojovacích prostředků, topografické a zdravotnické přípravy a v dalších oblastech souvisejících s využíváním technologií v AČR,
  • polní přípravu zaměřenou na plnění vševojskových úkolů v oblasti chemického zabezpečení a OPZHN,
  • laboratorní přípravu zaměřenou na získání základních návyků a postupů práce v laboratoři,
  • přípravu na chemickém cvičišti zaměřenou na výcvik s bojovými chemickými látkami,
  • vševojskovou stáž u 31. prchbo v Liberci zaměřenou na vševojskovou organizaci útvaru a činnosti zajišťující chod útvaru (6. semestr).

Vyhodnocení této části praxe je realizováno ze strany instruktorů, akademických pracovníků a lektorů zabezpečujících jednotlivé části polní přípravy a aplikovaných vojenských technologií. Hodnocení praxe ze strany studentů je realizováno v oblastech polní přípravy zaměřené na plnění vševojskových úkolů chemického zabezpečení a laboratorní přípravy. Na základě činnosti studentů v průběhu praxe hodnotí instruktoři, zda student splnil všechny požadavky praxe a následně mu je garantem předmětu zapsán zápočet a přiděleno odpovídající množství kreditů.

Odborná praxe

Od čtvrtého ročníku je odborná praxe zaměřena na upevňování odborných znalostí a dovedností důstojníka specialisty. Odborná praxe je v tomto období realizována převážně u 31. prchbo v Liberci. Tato část praxe je společná pro všechny studenty specializace. V rámci této části praxe se jedná zejména o:

  • seznámení s chodem jednotlivých odborných pracovišť, jejich působností, organizací práce a hlavními úkoly,
  • seznámení s hlavní technikou a přístrojovým vybavením zavedeným v CHV AČR pro plnění úkolů chemického zabezpečení a OPZHN,
  • výkon odborné činnosti velitelů čet u rot chemických ochran 31. prchbo,
  • seznámení s odbornými úkoly a činností středisek speciálního určení ve strukturách pluku,
  • seznámení s odbornými úkoly a činností důstojníků ČVO 16 v rámci štábu praporu,
  • tvorbu bojové dokumentace,
  • realizaci chemického zabezpečení v rámci vyvedení jednotek 31. prchbo do VVP.

Vyhodnocení této části praxe je realizováno dvoustupňově. Každým studentem je po ukončení odborné praxe zpracován zápis o jejím průběhu, kde vyhodnotí realizovanou činnost, přínosy a nedostatky odborné praxe realizované na jednotlivých pracovištích. Druhé hodnocení zpracovávají vedoucí jednotlivých pracovišť, u nichž studenti vykonávají odbornou praxi. V rámci tohoto hodnocení jsou vyhodnoceny úkoly, které byly studentům zadány při zahájení praxe a je vyhodnocena jejich odborná způsobilost a způsob splnění odborných úkolů. Vyhodnocení praxí ze strany studentů a vedoucích pracovišť je analyzováno garantem odborné praxe a je součástí každoročního setkání zástupců Ústavu OPZHN se zástupci chemického vojska a 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Na základě těchto analýz je realizována úprava v plánování náplně odborné praxe i v souladu s trendy v dané oblasti.

Stáž na systematizovaném místě

Poslední část odborné praxe je realizována v  9. semestru a představuje čtyřtýdenní stáž na systematizovaném místě. Tato část odborné praxe je specifická pro každého studenta a je realizována v místě jeho budoucího zařazení. V rámci této praxe se student připravuje na své konkrétní odborné zařazení po ukončení studia, získává detailní informace a přehled o pracovní náplni a vytváří pracovní vazby.

Na závěr této části odborné praxe zpracovává student sebehodnotící zprávu o průběhu stáže, která charakterizuje jeho působení na pracovišti, plnění odborných úkolů a hlavní přínosy a nedostatky odborné praxe. Součástí této zprávy je i hodnocení ze strany nadřízeného, v jehož působnosti student plnil odborné úkoly. Vyhodnocení praxí je analyzováno garantem odborné praxe a je součástí každoročního setkání zástupců ÚOPZHN se zástupci chemického vojska. Garant odborné praxe pak na základě hodnocení ze strany útvaru a na základě vlastních poznatků z kontroly uděluje zápočet.

V závislosti na kalendářním plánu resortu MO ČR může být kterákoliv část odborné praxe realizována i jako součást plánovaného výcviku jednotek AČR, včetně výcviku v zahraničí.

Odborná praxe je realizována u složek, které jsou součástí resortu MO ČR, jehož součástí je i Univerzita obrany. Z toho důvodu není nutné smluvní zajištění odborných praxí. Odborné praxe jsou součástí resortního plánu na každý kalendářní rok a jsou plánovány na základě počtu studujících studentů.

Studijní program není zajišťován v cizím jazyce.

864
27

Celková délka odborné praxe je  27 týdnů a je rozložena v jednotlivých semestrech následovně:

Semestr Typ praxe Počet týdnů Počet kreditů
1. semestr Vševojsková 3 4
2. semestr Vševojsková 3 4
3. semestr Vševojsková 3 4
4. semestr Vševojsková 3 4
5. semestr Vševojsková 4 5
6. semestr Vševojsková 4 5
7. semestr Odborná 3 5
8. semestr Odborná 1 1
9. semestr Stáž na systematizovaném místě 3 6

 

Velitelství výcviku - Vojenská akademie Vyškov
31. pluk rchbo Liberec
Další útvary a zařízení AČR
Záměr rozvoje

Studijní program Vojenská chemie je konstruován jako studijní program bez specializací v oblasti vzdělávání Bezpečnostní obory.

Studijní program je svou koncepcí a zaměřením unikátní. Studijní program je sestaven pro studium vojáků z povolání, jeho zaměření však je využitelné i pro specialisty Hasičského záchranného sboru Ministerstva vnitra České republiky. Studium je zaměřeno na získání širokého okruhu znalostí, které umožňují pochopit principy účinku zbraní hromadného ničení a vojensky významných kontaminantů, ochrany proti nim a opatření k odstraňování jejich následků. Součástí studia je současně získání znalostí o organizačních a technických opatření k realizaci ochrany proti zbraním hromadného ničení a jejich ověření ve vojskové praxi.  Studijní program je zaměřen do oblasti bezpečnosti se zaměřením na problematiku ochrany proti zbraním hromadného ničení a vojensky významným nebezpečným látkám. Nezbytnou součástí jsou znalosti z oblasti chemie, jako je obecná a anorganická chemie, analytická chemie, organická chemie, fyzikální chemie a jaderná chemie, které vytváří nezbytný základ pro pochopení specificky zaměřených předmětů, jako jsou chemie bojových chemických látek, dekontaminace, či individuální a kolektivní ochrana. Specializační předměty v oblasti profilování odborníka v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení jsou pak doplněny znalostmi v oblasti jaderných zbraní, dozimetrie, radiační ochrany a chemických a biologických zbraní. V oblasti bezpečnosti je studium dále zaměřeno na získání znalostí v oblasti bezpečnostních hrozeb vojenského a nevojenského charakteru, v oblasti vedení operací vojenského a nevojenského charakteru, v oblasti právního systému České republiky, či posuzování rizik. Získané znalosti obou oblastí jsou pak komplexně uplatňovány zejména v předmětu bojové použití chemického vojska. V průběhu studia získávají studenti rovněž praktické návyky a dovednosti při práci s reálnými bojovými chemickými látkami a radioaktivními látkami, čímž dochází k posilování jejich profesních schopností. Možnost práce s reálnými bojovými chemickými látkami je v podmínkách vysokoškolské přípravy jedinečná.   

Studijní program navazuje na několik desetiletí trvající výuku v oblasti vojenské chemie, která byla aplikována pro potřeby obrany a bezpečnosti. O kvalitě vzdělávacích programů svědčí i skutečnost, že nasazení armádních chemiků v operacích Pouštní štít (Desert Shield) a Pouštní bouře (Desert Storm) v letech 1990 a 1991 ve válce v Perském zálivu, v podobě Československého samostatného praporu, bylo spojeneckými vojsky hodnoceno velmi pozitivně a stalo se i základem pro přijetí České republiky do NATO. I v letech následujících byli armádní chemici vyžadováni k zajištění významných akcí ať již vojenského, tak nevojenského charakteru. Záměr rozvoje studijního programu je koncipován v souladu s narůstajícími potřebami na připravenost odborníků v dané oblasti v souladu s potřebami armády České republiky.

Za rozvoj studijního programu bude odpovídat garant studijního programu. Na základě pravidelného hodnocení kvality budou přijímána opatření ke zkvalitnění programu. Za kvalitu jednotlivých předmětů a jejich rozvoj budou odpovídat garanti předmětů. Pro potřeby zajištění rozvoje studijního programu a jeho kvality bude ze strany garanta zřízena Rada studijního programu. Tato rada bude jeho poradním orgánem.

Studijní program bude rozvíjen v souladu s požadavky Ministerstva obrany České republiky a Armády České republiky v souladu se strategickými dokumenty, zejména Koncepcí výstavby Armády České republiky a rovněž i se strategickými dokumenty Univerzity obrany, jmenovitě s definičním rámcem Univerzity obrany, Strategií tvůrčí činnosti Univerzity obrany a Strategií vzdělávací činnosti. Do studijního programu Vojenská chemie budou průběžně implementovány nové poznatky z předmětných oblastí vzdělávání a oblastí, které souvisí s potřebami dalšího rozvoje Armády České republiky v oblasti schopností, který studijní program naplňuje. Rozvoj studijního programu bude reagovat na rozvoj nových technologií s důrazem na zvyšování schopností v oblasti detekce a analýzy zájmových chemických nebezpečných látek, radioaktivních látek, dekontaminace, individuální a kolektivní ochrany a techniky a materiálu pro odbornou činnost specialisty chemického vojska a s ohledem na měnící se bezpečnostní prostředí a rizika.

Studijní program Vojenská chemie má odůvodnění v potřebě přípravy vojenských profesionálů – důstojníků Armády České republiky připravených pro odborné i velitelské stránce, schopných reagovat na stále se měnící bezpečnostní situaci s využitím odborných znalostí, technických prostředků a znalosti profesního prostředí.  Příprava odborníků ve studijním programu Vojenská chemie reaguje na potřebu vysokoškolsky vzdělaného personálu v oblasti vzdělávání Bezpečnostní obory s důrazem na oblast ochrany proti zbraním hromadného ničení a vojensky významné nebezpečné látky a aplikace při řešení bezpečnostních úloh.

Realizace magisterského studijního programu Vojenská chemie a jeho budoucí rozvoj je plně podporován ze strany Ministerstva obrany a Armády České republiky.

Počet přijímaných uchazečů závisí na požadavcích Armády České republiky a resortu Ministerstva obrany České republiky v souvislosti s uplatněním absolventů. Konkrétní požadavek počtu absolventů při ukončení studia je násoben koeficientem odchodovosti ze studia 1,5. Ve studijním programu Vojenská chemie je předpokládaný maximální počet přijímaných uchazečů 15.

Všichni absolventi jsou po úspěšném ukončení studia zařazeni na systematizovaná místa v rámci Armády České republiky především na místa specialistů a nižších manažerů v rámci chemického vojska ARČ,  nebo útvarů a zařízení AČR.

Předpokládaná minimální délka služby v AČR je 10 let. Tato délka vyplývá z platných předpisů, kdy jeden rok studia připadají na dva roky služby. V případě, že služba není prodloužena, ať již ze strany vojáka, nebo ze strany zaměstnavatele, absolventi studijního programu po ukončení služební kariéry mohou nalézt uplatnění v široké škále technicko-manažerských pozic ve státních orgánech a organizacích, ve veřejné správě, bezpečnostních sborech, ale i u subjektů soukromého sektoru či v mezinárodních organizacích zabývajících se zákazem šíření zbraní hromadného ničení. Po absolvování praxe u útvarů a zařízení AČR mohou absolventi studijního programu využít bohaté organizační, odborné a manažerské zkušenosti. Typickými pracovními pozicemi po skončení služebního poměru mohou být:

  • pracovník laboratoře k analýze chemických a radioaktivních látek,
  • pracovník v oblasti ochrany kritické infrastruktury se zaměřením na ochranu proti zbraním hromadného ničení,
  • pedagogický pracovník zaměřený na problematiku ochrany obyvatelstva,
  • bezpečnostní konzultant v oblasti ochrany proti nebezpečným látkám,
  • referent krizového řízení na městských a krajských úřadech,
  • pracovník pro vnitřní koordinaci systému krizového řízení ústředního orgánu státní správy,
  • odborný pracovník Státního ústavu radiační ochrany,
  • odborný pracovník Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany,
  • odborný pracovník HZS ČR v oblasti ochrany obyvatelstva a jeho vzdělávání.
Název předmětu Státní zkouška Dop. ročník/semestr Kredity Společná část Specializace
1. semestr
Povinný
1/1 2
1/1 2
1/1 2
1/1 5
1/1 6
1/1 2
1/1 2
1/1 4
2. semestr
Povinný
1/2 2
1/2 4
1/2 5
1/2 5
1/2 4
1/2 2
1/2 3
1/2 2
3. semestr
Povinný
2/3 4
2/3 5
2/3 3
2/3 2
2/3 2
2/3 3
2/3 2
2/3 3
Povinně volitelný typu B (minimálně 1 předmět ze skupiny)
2/3 2
2/3 2
2/3 2
4. semestr
Povinný
2/4 4
2/4 3
2/4 2
2/4 2
2/4 4
2/4 3
2/4 2
2/4 4
Povinně volitelný typu B (minimálně 1 předmět ze skupiny)
2/4 2
2/4 2
2/4 2
5. semestr
Povinný
3/5 2
3/5 4
3/5 2
3/5 4
3/5 2
3/5 2
3/5 2
3/5 2
3/5 3
3/5 2
Povinně volitelný typu B (minimálně 1 předmět ze skupiny)
3/5 2
3/5 2
3/5 2
6. semestr
Povinný
3/6 4
3/6 4
3/6 4
3/6 4
3/6 4
3/6 2
3/6 2
3/6 2
3/6 2
Povinně volitelný typu B (minimálně 1 předmět ze skupiny)
3/6 2
3/6 2
3/6 2
7. semestr
Povinný
4/7 2
4/7 6
4/7 4
4/7 2
4/7 4
4/7 4
4/7 4
4/7 2
4/7 3
Povinně volitelný typu B (minimálně 1 předmět ze skupiny)
4/7 4
4/7 4
4/7 4
8. semestr
Povinný
4/8 2
4/8 8
4/8 2
4/8 1
4/8 2
4/8 2
4/8 3
4/8 3
Povinně volitelný typu B (minimálně 1 předmět ze skupiny)
4/8 4
4/8 4
4/8 4
9. semestr
Povinný
5/9 2
5/9 7
5/9 6
5/9 2
5/9 10
Povinně volitelný typu B (minimálně 1 předmět ze skupiny)
5/9 2
5/9 2
5/9 2
10. semestr
Povinný
5/10 2
5/10 2
5/10 14
Povinně volitelný typu B (minimálně 1 předmět ze skupiny)
5/10 2
5/10 2
5/10 2

Celkem potřeba 272 kreditů
Celkem 0 kreditů za nepovinné předměty

Legenda:
Předměty profilujícího základu
Základní teoretické předměty profilujícího základu
* Předmět jiné školy

Studijní povinnosti

Státní závěrečná zkouška (SZZ) se skládá z obhajoby diplomové práce a z teoretické zkoušky předmětů. SZZ probíhají v termínech podle časového plánu příslušného akademického roku. Studenti v první fázi absolvují obhajobu diplomové práce  a po té zkoušku ze státnicových předmětů. Teoretická část SZZ je zahájena vylosováním otázky, která se skládá z dílčích otázek (z předmětu Chemické, jaderné a biologické zbraně; z předmětu Dozimetrie ionizujícího záření a radiační ochrana a z předmětu Materiál a bojové použití chemického vojska). Nejsou však vyloučeny otázky, které přímo souvisí s obsahem osnov teoretických a průpravných předmětů. Otázky pokládají členové komise, popř. člen určený předsedou komise.

Obhajoba diplomové práce

Obhajoba diplomové práce probíhá v den teoretické (ústní) SZZ před zkouškou ze státnicových předmětů. Student má připravenou prezentaci své práce v PowerPointu, kterou doplní výkladem. Důraz je kladen na stěžejní výsledky diplomové práce, kterých bylo dosaženo a závěry pro praxi. Po prezentaci jsou přečteny posudky vedoucího práce a oponenta, včetně položených otázek. Celou část obhajoby diplomové práce uzavřou otázky členů komise.

SZZ předměty:

  • Chemické, jaderné a biologické zbraně (Chemie bojových chemických látek, Chemické a biologické zbraně, Jaderné zbraně, Dekontaminace, Zbraně hromadného ničení a ochrana proti nim).
  • Dozimetrie ionizujícího záření a radiační ochrana (Dozimetrie ionizujícího záření, Radiační ochrana).
  • Materiál a bojové použití chemického vojska (Individuální a kolektivní ochrana, Technika a materiál chemického vojska, Bojové použití chemického vojska).

Povinná účast na výuce, odborná praxe ve všech semestrech studia, odevzdání a obhájení zadaných seminárních prací a skupinových cvičení.

Studium není zakončeno rigorózní prací.

Návrh témat závěrečných prací
Detekce a semikvantitativní stanovení psychotropních látek metodou TLC
(Obhájená)
Technické prostředky a zařízení pro realizaci malokapacitní dekontaminace vojenského materiálu a osob
(Obhájená)
Studium vlivu biogenních kationtů na AChE inhibovanou látkami série „G“
(Obhájená)
Možnosti použití nesmrtících chemických sloučenin v ozbrojených konfliktech a činnostech nevojenského charakteru
(Obhájená)
Vliv korekce zrakové vady na používání obličejové masky
(Obhájená)
Stanovení celkové alfa a beta aktivity vzorků vody metodou kapalinové scintilace
(Obhájená)
Analýza nervově paralytických látek biochemickou metodou
(Obhájená)
Charakterizace nových scintilačních koktejlů
(Obhájená)
Zásady použití jednotek chemického vojska k podpoře sběru informací s důkazní hodnotou
(Obhájená)
Zásady použití jednotek chemického vojska k podpoře operací CBRN-EOD
(Obhájená)
Stanovení rezistenčních dob vybraných typů laboratorních rukavic pro bojové chemické látky typu NOVIČOK.
(Navrhovaná)
Moderní způsoby zneužití bojových chemických látek v sabotážních akcích.
(Navrhovaná)
Problematika analýzy terapeutických psychofarmak.
(Navrhovaná)
Ověření detekčních schopností detektoru využitelného pro monitorování radiační situace pomocí bezpilotního prostředku.
(Navrhovaná)
Perspektivy použití smrtících a zneschopňujících chemických sloučenin v ozbrojených konfliktech a činnostech nevojenského charakteru.
(Navrhovaná)