Management zbožíznalství MNZ-5-MP
Název předmětu Management zbožíznalství (MNZ)
Garant doc. Ing. Tomáš Binar, Ph.D.
Katedra Katedra logistiky
Předmět specializace ANO
Předmět profilujícího základu ANO
Teoretický předmět PZ NE
Státní zkouška NE
Vícesemestrální předmět ANO

Navazující semestry předmětu (ročník/semestr):
Management zbožíznalství (4/8)
Management zbožíznalství (5/9)
Předmět jiné školy NE
Volitelnost Povinný
Klasifikace Zápočet + Zkouška
Kredity 7
Dop. roč./sem. 4/8
Počet týdnů 14
Celkem (h) Př. Cv. Lab. Sem. Kurzy Praxe Stáže Soustř. Exkurze Terén SP Konzultace PV
Základní pojmy managementu zbožíznalství, monitorované vlastnosti a parametry zboží, standardizace materiálu v NATO a v ČR, vlastnosti materiálů a moderní metody jejich hodnocení 14 10 2 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Obalové materiály, jejich klasifikace, vlastnosti a údržba 22 12 2 0 0 0 0 0 0 0 8 0 0 0
Technologie zásobování energií, akumulátory, materiální zabezpečení ukládání a údržby techniky služeb logistiky 18 8 2 0 0 0 0 0 0 0 8 0 0 0
Charakteristika a hlavní komodity materiálu všeobecného použití, stavebně ubytovacího materiálu a nemovité infrastruktury logistiky 24 10 4 0 2 0 0 0 0 0 8 0 0 0
Charakteristika poživatin, výživová hodnota potravin, legislativa potravin, řízení jakosti Obaly, balení a skladování potravin, konzervace přímou inaktivací 10 6 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Obiloviny, mouky, chléb, pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, luštěniny, sladidla, cukrovinky, maso, masné výrobky, drůbež, vejce, ryby 10 6 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Mléko a mléčné výrobky, jedlé oleje a tuky, nápoje, ovoce a zelenina, brambory a houby 10 4 4 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Alimentární nákazy a otravy, ekologické aspekty výživy, bezpečnost potravinového řetězce, senzorická analýza potravin 8 4 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Povinná:
BINAR, Tomáš, ŠVARC, Jiří. Hospodaření s majetkem státu u nákladového střediska. Skripta. Brno: Univerzita obrany, 2016, 115 stran. ISBN 978-80-7231-471-3
BINAR, Tomáš, OVESNÝ, Miroslav. Zvláštnosti hospodaření s majetkovým uskupením 2.3 a 4.1. Brno: Univerzita obrany, 2013, 50 s.
ZAJÍČEK, Václav, ZELENÁK, Michal. Hospodaření s materiálem vybraných majetkových uskupení. Brno: Univerzita obrany, 2012. 120 stran.
KOMÁR, Aleš. Nauka o zboží III. Brno: Univerzita obrany, 2006, 80 stran.
KOMÁR, Aleš. Technologie a zbožíznalství potravin: IV. Část, potraviny minerálního původu, nápojů a pochutin. Brno: Univerzita obrany, 2005, 80 stran.
KOMÁR, Aleš. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin, Brno: Univerzita obrany, 2010, 80 stran.
BINAR, Tomáš, ŠVARC, Jiří, ŠILINGER, Karel, FOLTIN, Pavel. The Impact of Corrosion on the Life Cycle of Military Vehicles. Praha: Powerprint s. r. o., Brandejsovo náměstí 1219/1, Praha 6 - Suchdol, 165 00, 2016, 123 p. ISBN 978-80-87994-82-5. 123 stran.
Normativní výnos MO č. 58/2017, Výstrojní předpis, Praha: Ministerstvo obrany, 2017. 60 stran.
Normativní výnos MO č. 100/2015, Zavádění vojenského materiálu do užívání v resortu Ministerstva obrany, Praha: Ministerstvo obrany, 2015. 40 stran.
Normativní výnos MO č. 100/2013, Kontrolní systém a kontrola jakosti pohonných hmot a maziv v rezortu Ministerstva obrany, Praha: Ministerstvo obrany, 2013. 40 stran.

Doporučená:
ČOS 051664, Elektronické mazací plány vojenské techniky, Praha: Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, 2013, 30 stran.
ČOS 999931, Mikroorganismy v pohonných hmotách, Praha: Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, 2012, 20 stran.
VEBER, Jiří, Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce, 1. vydání. Praha: Management Press, s.r.o., 2006, ISBN 978-80-7261-210-9, 60 stran.
ANDREWS, Sudir Textbook of Food & Beverage Management, First edition, McGraw Hill Education, 2007, ISBN 13: 9780070655737 60 stran.

8. semestr – 2 průběžné písemné testy zaměřené na charakteristiku základních druhů materiálu v rámci logistického zabezpečení, zpracování případové studie na monitorované vlastnosti materiálu v NATO a v ČR, ústní a písemná zkouška.

9. semestr – 1 písemný test na rozdělení olejů, maziv a konzervačních materiálů, zpracování případové studie na skladování olejů, maziv a konzervačních materiálů, ústní a písemná zkouška.