Vojenská hygiena I
VHY I-5-MP
| Název předmětu | Vojenská hygiena I (VHY I) |
| Garant |
pplk. gšt. doc. MUDr. Vladimír Pavlík, Ph.D. |
| Katedra | Katedra vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny |
| Předmět specializace | NE |
| Předmět profilujícího základu | ANO |
| Teoretický předmět PZ | NE |
| Státní zkouška | NE |
| Vícesemestrální předmět | NE |
| Předmět jiné školy | NE |
| Volitelnost | Povinný |
| Klasifikace | Zápočet |
| Kredity | 1 |
| Dop. roč./sem. | 4/8 |
| Počet týdnů | 22 |
| Celkem (h) | Př. | Cv. | Lab. | Sem. | Kurzy | Praxe | Stáže | Soustř. | Exkurze | Terén | SP | Konzultace | PV | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Obecná a komunální hygiena – systémy kontroly ubytovacích bloků, hygienické požadavky na ubytovací zařízení | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Obecná a komunální hygiena – nakládání s komunálním odpadem | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Obecná a komunální hygiena – zabezpečení pitné vody | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| hygiena práce –BOZP, faktory pracovního prostředí – fyzikální, chemické, biologické a ergonomické | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Hygiena práce – kategorizace prací | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Hygiena práce – hodnocení fyzické zátěže | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Hygieny výživy – kvalitativní a kvantitativní požadavky na zabezpečení stravou, pitný režim, bojové dávky potravin | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Hygieny výživy – zdravotní rizika z potravy | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Systém preventivních prohlídek v AČR, strategie podpory zdraví v AČR | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Povinná:
<p>Tuček a kol - Hygiena a epidemiologie, Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 2018. </p>
Fait, Vrablík, Češka a kol - Preventivní medicína. 2. rozšířené a přepracované vydání Maxdorf 2011
Doporučená:
<p>Zlatohlávek a kol - Klinická dietologie a výživa. Grada 2022. </p>
Fajfrová a kol – Zásobování vodou v polních podmínkách. FVZ Hradec Králové, 2016
<p>Tuček a kol - Hygiena a epidemiologie, Univerzita Karlova v Praze, Karolinum, 2018. </p>
Fait, Vrablík, Češka a kol - Preventivní medicína. 2. rozšířené a přepracované vydání Maxdorf 2011
Doporučená:
<p>Zlatohlávek a kol - Klinická dietologie a výživa. Grada 2022. </p>
Fajfrová a kol – Zásobování vodou v polních podmínkách. FVZ Hradec Králové, 2016
Pro udělení zápočtu nutná 100% účast na výuce.