Organizace a řízení ve zdravotnictví
Typ studijního programu magisterský navazující na bakalářský
Forma studia kombinované
Jazyk studia čeština
Doba studia 2 roky
Garantuje Vojenská lékařská fakulta
Podmínky přijetí ke studiu

Podmínkou přijetí ke studiu je řádné ukončení studia v kterémkoliv typu studijního programu. Podmínky pro přijetí ke studiu schvaluje v souladu s § 27 odst. 1 písm. e) zákona o vysokých školách Akademický senát Fakulty vojenského zdravotnictví.

Cílem magisterského studijního programu je připravit zdravotnické pracovníky k výkonu řídících funkcí v oblasti zdravotnictví se zaměřením na vojenské zdravotnictví. Zároveň si klade za cíl posílit jejich schopnosti k efektivnímu rozvoji vojenského zdravotnictví i k rozvoji osobnosti, a to osvojením si potřebných teoretických znalostí, praktických dovedností, návyků týmové spolupráce i schopnosti samostatného rozhodování. Magisterský program rozvíjí znalosti a dovednosti studenta, který je nelékařským zdravotnickým pracovníkem, pro získávání specializované způsobilosti v oboru Organizace a řízení ve zdravotnictví. 

Navazující magisterský studijní program Organizace a řízení ve zdravotnictví poskytuje specializované znalosti, vědomosti a postoje v oblasti vojenského zdravotnictví k výkonu řídících funkcí a posiluje jejich schopnosti k efektivnímu rozvoji oboru, k rozvoji osobnosti i organizace ve zdravotnictví osvojením si potřebných teoretických znalostí, praktických dovedností, návyků týmové spolupráce i schopnosti samostatného rozhodování. Absolvent bude připraven pro kompetentní, vysoce kvalitní, současným vědeckým poznatkům odpovídající činnosti vysokoškolsky vzdělaného nelékařského zdravotnického pracovníka v organizaci a řízení poskytování zdravotních služeb. 

Absolvent bude připraven vykonávat řídící funkce ve vojenském zdravotnictví. Bude schopen efektivně rozvíjet obor, spoluvytvářet koncepce a plány rozvoje organizace, podílet se na vytváření tvůrčí atmosféry na pracovišti i v organizaci, systémově přistupovat k řešení problémů, aplikovat znalosti leadershipu a rozvoje lidských zdrojů. 

Absolvent magisterského studia bude mít z oblasti řízení znalosti a dovednosti potřebné ke koordinování a zajištění kvalitní zdravotní péče, k organizaci a řízení zdravotnických zařízení, k definování personální strategie a její implementaci. Absolvent bude mít pokročilé integrované znalosti a schopnost jejich systematické aplikace při řešení problémů vycházejících z praxe. Bude umět motivovat pracovníky k podpoře potřebných systémových změn ve zdravotnické praxi a ke hledání nových cest zvyšování spokojenosti pacientů i zaměstnanců. Bude schopen dosahovat cílů moderního vojenského zdravotnictví a podílet se na tvorbě cílů, strategie a politiky organizace. 

Absolvent studijního programu bude vybaven interdisciplinárními znalostmi, dovednostmi a postoji. Získá teoretické znalosti a dovednosti k práci s vědeckými daty jako podklad pro vědeckou a výzkumnou činnost. Absolvent bude schopen používat výzkumné metody na důkazní bázi k analýze a k aplikaci péče požadované u pacientů. Absolvent bude prokazovat nezávislé a kreativní myšlení při interpretaci komplexních materiálů a podílet se na výzkumu ve vojenském zdravotnictví. Dále získá vědomosti a dovednosti potřebné pro realizaci programu kontinuálního zvyšování kvality a efektivní přípravu zdravotnického zařízení k akreditaci. Bude umět implementovat zdravotnické národní akreditační standardy na vlastním pracovišti. 

 

Absolvent studijního programu bude mít znalosti:

  • organizace a řízení zdravotnické praxe, 
  • etických principů, hodnot a problémů spojených s výkonem zdravotnické praxe a se službou vojáka z povolání, 
  • právních předpisů, profesních a dalších norem a kodexů relevantních pro výkon zdravotnické praxe a službu vojáka z povolání,  
  • řízení lidských zdrojů se zaměřením na rezort obrany, 
  • principů a zásady mezinárodního humanitárního práva, 
  • zdravotnického zabezpečení vojsk, 
  • fungování krizového řízení a ochrany obyvatelstva v ČR, 
  • zásad interpersonální komunikace, psychologických aspektů bezpečnosti a vedení lidí.

 

Absolvent studijního programu bude umět

  • adekvátně interpretovat pozici svého oboru ve zdravotnictví a v praxi aplikovat konsekvence spojené s pozicí (profesními kompetencemi) svého oboru vůči jiným oborům, 
  • navrhnout a koordinovat odpovídající odbornou pomoc při řešení mimořádných událostí a krizových situací vojenského a nevojenského charakteru, 
  • navrhnout, realizovat a zhodnotit zdrojové zajištění bezpečnosti, pro případy vojenského i nevojenského ohrožení, 
  • definovat personální politiku organizace, 
  • plánovat a řídit zdravotnické zabezpečení vojenské jednotky, 
  • komunikovat v rámci krizového řízení ve své organizaci, 
  • organizovat vzdělávání a výchovu v oblasti zdravotnictví, obrany a ochrany obyvatelstva.

 

Specializovanou způsobilost v oboru Organizace a řízení ve zdravotnictví získá absolvent studijního programu Organizace a řízení ve zdravotnictví, který má odbornou způsobilost zdravotnického pracovníka podle zákona č. 96/2004 Sb. a který vykonával povolání nelékařského zdravotnického pracovníka minimálně 1 rok z období 6 let v rozsahu minimálně jedné poloviny stanovené týdenní pracovní doby nebo minimálně 2 roky v rozsahu minimálně pětiny stanovené týdenní pracovní doby. Absolvent získá označení Specialista v organizaci a řízení ve zdravotnictví dle nařízení vlády č. 31/2010 Sb. Získaná specializovaná způsobilost bude uvedena v dodatku diplomu u absolventů, kteří splní všechny tyto podmínky.

 

Typické pozice absolventa studijního programu:

  • starší zdravotník, starší zdravotník-specialista,*
  • starší zdravotnický záchranář, starší zdravotnický záchranář-specialista, vedoucí zdravotnický záchranář,*
  • starší fyzioterapeut, starší zdravotní laborant, starší radiologický asistent, starší laborant-specialista, , vedoucí zdravotní laborant,*
  • staniční sestra, starší zdravotní sestra, starší zdravotní sestra-specialista, hlavní sestra,*
  • zdravotnický důstojník, starší zdravotnický důstojník, vedoucí starší zdravotnický důstojník, starší zdravotnický důstojník-specialista, vedoucí starší zdravotnický důstojník-specialista,*
  • starší důstojník, vedoucí skupiny, oddělení a odboru u Sekce a Agentury vojenského zdravotnictví,*
  • vedoucího pracovník záchranné služby, rehabilitačního ústavu, lázní nebo jiného poskytovatele zdravotních služeb,
  • řídící funkce na krajských úřadech v odborech řízení zdravotnictví,
  • administrativní či odborné pozice zdravotnických pojišťoven, České správy sociálního zabezpečení.

* podle  nařízení vlády č. 60/2015 Sb. o stanovení seznamu činností pro jednotlivé vojenské hodnosti.

ISCED F 1088 Interdisciplinární programy a kvalifikace zahrnující služby
Kód studijního programu N1088A020001
Číslo rozhodnutí NAÚ NAU-277/2023-11
Akreditováno 16. 02. 2024 - 16. 02. 2029
Profil studijního programu Akademicky zaměřený
Udělovaný akademický titul magistr
Rigorózní řízení NE
Garant studijního programu pplk. gšt. prof. MUDr. Jan Smetana, Ph.D.
Příprava k výkonu regulovaného povolání ANO
Příprava odborníků z oblasti bezpečnosti ANO
Datum schválení ?
Oblasti vzdělávání

36. Zdravotnické obory (42 %)

a) Hygiena a epidemiologie,

d) Veřejné zdravotnictví a prevence,

k) Zdravotnická psychologie, etika a komunikace.

 

2. Bezpečnostní obory (58 %)

a) Bezpečnostní politika státu,

c) Hospodářská opatření pro krizové stavy,

d) Bezpečnostní hrozby vojenského a nevojenského charakteru,

e) Vedení operací vojenského a nevojenského charakteru,

g) Krizové řízení,

h) Právní systém České republiky v oblasti bezpečnosti,

j) Ochrana obyvatelstva,

r) Integrovaný záchranný systém.

Odborná praxe
Odborná praxe

Praxe se uskutečňuje v souladu s platnou legislativou, podle předem stanoveného plánu praxe, pod vedením garanta odborné praxe (akademického pracovníka fakulty) a odborníků/mentorů z klinické praxe. Garant odborné praxe a odborníci/mentoři jsou v úzkém kontaktu a vzájemně spolupracují na přípravě, realizaci i evaluaci praxe.


Hlavním partnerem Fakulty vojenského zdravotnictví pro vykonávání odborné praxe jsou Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice, Vojenská nemocnice Brno, případně Vojenská nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Hradec Králové a Nemocnice Pardubického kraje. Fakulta vojenského zdravotnictví s těmito organizacemi dlouhodobě spolupracuje a se všemi má uzavřenou smlouvu o výkonu odborných praxí studentů. (Smlouvy o zajištění praxí jsou přiloženy k žádosti.) Vojenská nemocnice Brno je akreditovaným pracovištěm pro praktickou část specializačního vzdělávání organizace a řízení ve zdravotnictví, Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice podala žádost o akreditaci. Praxe je možné konat také na pracovištích Sekce vojenského zdravotnictví a Agentury vojenského zdravotnictví. Tyto praxe v rámci organizačních jednotek Ministerstva obrany budou zajištěny formou dohovoru.


Informace o organizaci odborné praxe sděluje studentům koordinátor odborných praxí ustanovený rozkazem děkana pro studijní program ústně v rámci pravidelných setkání, elektronicky za pomoci studentských emailů a materiálů prezentovaných v intranetu UO. Před zahájením odborné praxe v každém akademickém roce probíhá školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany na FVZ UO. Školení v konkrétním zdravotnickém zařízení, kde student vykonává odbornou praxi.


Koordinátor odborné praxe ve spolupráci s garantem studijního programu a odborníky z praxe pravidelně výstupy z praxe kontroluje a hodnotí. Odpovídá za plánování a koordinaci praxe, poskytuje studentům konzultace v průběhu odborné praxe a provádí závěrečné hodnocení studentů. Na základě výsledků studenta a v souladu se studijním plánem sestavuje společně se studentem další plán praxe. Praxe probíhá pod dohledem vedoucího pracovníka (např. staniční sestra, vrchní sestra, náměstkyně) ve vymezené organizační jednotce dle jeho působnosti.


Cílem odborné praxe je zdokonalení teoretických znalostí a praktických dovedností při práci v podmínkách klinické praxe, získání zkušeností zaměřených na organizaci a řízení ve zdravotnických zařízeních. Odborná praxe na akreditovaných pracovištích vychází z požadavků stanovených ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví České republiky a splňuje požadavek dle věstníku na 40 hodin v akreditovaném zařízení. V průběhu praxe na akreditovaném pracovišti se student zaměřuje na prohlubování odborných dovedností v organizaci a řízení ve zdravotnictví a plnění stanovených výkonů. Rovněž se zaměřuje na získávání informací a potřebných podkladů a údajů pro diplomovou práci dle odborného zaměření práce. Vše průběžně konzultuje s vedoucím diplomové práce a koordinátorem odborné praxe.


Během studia musí studující splnit celkový počet 80 hodin odborné praxe (40 hodin odborné praxe + 40 hod praxe na akreditovaném pracovišti). Účast na odborné praxi je povinná v plném rozsahu 100 %.

 

Předmět Odborná praxe I je zaměřen zejména na seznámení se řídícími a výkonnými orgány vojenského zdravotnictví, tedy zejména se Sekcí vojenského zdravotnictví a Agenturou vojenského zdravotnictví. Seznámí se zejména s provozem konkrétního pracoviště, vykonávanými úkoly a jeho personálním složením.

 

Odborná praxe na pracovišti akreditovaného zařízení zahruje zejména seznámení se s těmito oblastmi a tématy:

  • Provozně-organizační problematika:
    • strategické dokumenty akreditovaného pracoviště
    • strategický rozvoj pracoviště (zpracování analýzy externích a interních vlivů s definováním SWOT)
    • informace o nemocničním informačním systému
    • plánování výnosů a nákladů pracoviště a jejich sledování
    • způsob vedení porad, management změn a reakce na změny (eliminace rizik), předávání informací včetně případné účasti na poradě vedoucích pracovníků NLZP a poradě jednoho klinického pracoviště (není-li to možné, školitel/ka školence alespoň informuje)
    • spolupráce a kooperace s dalšími pracovišti příslušného zdravotnického zařízení a také s jinými subjekty
  • Lidské zdroje:
    • firemní kultura a řízení versus vedení lidských zdrojů ve zdravotnictví a to ve vztahu k definovaným kompetencím (diskuse)
    • personální agenda zaměstnanců, vedení personální agendy každého zaměstnance, včetně náplně práce - aktuálních kompetencí
    • postup při hledání pracovníků:
      • spolupráce organizace s Úřadem práce
      • zaměstnávání osob se změněnou pracovní schopností
    • sledování kariérního a kvalifikačního růstu zaměstnanců
    • způsob zapracování nového pracovníka, adaptační proces
    • hodnocení a motivování pracovníků
    • typy pracovních poměrů a jejich zapracování do provozu a organizace pracoviště
    • problematika systematizace pracovních míst
    • činnost oddělení výchovy a vzdělávání ve vztahu k plánování vzdělávacích aktivit
  • Sledování kvality:
    • sledování spokojenosti klientů/pacientů i zaměstnanců
    • standardní postupy řešení stížností klienta/pacienta
    • program kontinuálního zvyšování kvality poskytované péče
    • indikátory kvality a jejich hodnocení
80
2

80 hodin (2týdny)

Vojenská nemocnice Brno (smluvně)
Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice (smluvně)
Vojenská nemocnice Brno (smluvně)
Vojenská nemocnice Olomouc (smluvně)
Fakultní nemocnice Hradec Králové (smluvně)
Nemocnice Pardubického kraje (smluvně)
Sekce vojenského zdravotnictví Ministerstva obrany
Agentura vojenského zdravotnictví a jí podřízené celky
Záměr rozvoje

Navržený akademicky orientovaný magisterský studijní program reaguje na aktuální požadavky profesionalizace managementu ve zdravotnických zařízeních i ve vojenské zdravotnické službě a zvyšování kvality, efektivity a bezpečnosti poskytování zdravotních. Kurikulum programu i jednotlivých studijních předmětů budou muset v čase reagovat na zvyšující se tlak na kvalitu a zároveň efektivitu poskytování zdravotních služeb na jedné straně, jako i na proměny prostředí jejich poskytování na straně druhé – tedy na rozvoj technologií ve zdravotnictví a vědecko-technický vývoj obecně.

Na Fakultě vojenského zdravotnictví jsou akreditovány magisterské studijní programy Vojenské zdravotnictví pro oblast všeobecné lékařství, Vojenské zdravotnictví pro oblast farmacie a Vojenské zdravotnictví pro oblast zubní lékařství. V jejich kurikulu se v omezené míře objevují studijní předměty zaměřené na obecný, zdravotnický i krizový management. Tyto studijní programy jsou zaměřeny na přípravu odborníků pro výkon povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Nově navržený studijní program bude nabízet možnost získání manažerských a souvisejících kompetencí nelékařským zdravotnickým pracovníkům.

Plánovaný počet přijímaných uchazečů je 25 ročně.

Úspěšné absolvování studijního programu poskytuje absolventů s odbornou způsobilostí v kombinaci s příslušnou praxí získání specializované způsobilosti v oboru Organizace a řízení ve zdravotnictví v rámci úplného vysokoškolského studia.

Absolventi se uplatní na řídících funkcích ve Vojenské zdravotnické službě Armády ČR na pozicích vojáků z povolání i občanských zaměstnanců. Uplatnění najdou na strategické, operační i taktické úrovni. Strategickou úrovní se rozumí Ministerstvo obrany a Sekce vojenského zdravotnictví, operační Velitelství pro operace a taktickou pak Agentura vojenského zdravotnictví a jí podřízené celky. Absolventi mohou v rámci rezortu nalézt uplatnění i v jím zřízených příspěvkových organizacích, zejména v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici, Vojenské nemocnici Brno, Vojenské nemocnici Olomouc, Ústavu leteckého zdravotnictví nebo ve Vojenských lázeňských a rekreačních zařízeních.

Po skončení vojenské kariery se absolventi uplatní v manažerských pozicích poskytovatelů zdravotních služeb i správních úřadů v oblasti zdravotnictví.

Název předmětu Státní zkouška Dop. ročník/semestr Kredity Společná část Specializace
1. semestr
Povinný
1/1 2
1/1 4
1/1 2
1/1 4
1/1 4
1/1 3
1/1 4
2. semestr
Povinný
1/2 2
1/2 7
1/2 4
1/2 4
1/2 10
1/2 4
1/2 3
1/2 3
3. semestr
Povinný
2/3 7
2/3 2
2/3 3
2/3 4
2/3 4
2/3 6
2/3 4
4. semestr
Povinný
2/4 10
2/4 10
2/4 6
Povinně volitelný typu A (minimálně 4 kredity ze skupiny)
2/4 4
2/4 1
2/4 2
2/4 4
2/4 2
2/4 2
2/4 2
2/4 4

Celkem potřeba 120 kreditů
Celkem 0 kreditů za nepovinné předměty

Legenda:
Předměty profilujícího základu
Základní teoretické předměty profilujícího základu
* Předmět jiné školy

Studijní povinnosti

Státní závěrečná zkouška se skládá z ústní zkoušky a obhajoby závěrečné diplomové práce. 
Předměty ústní zkoušky:

  • Řízení a leadership ve zdravotnictví (zahrnuje náplň předmětů Management, Vedení lidí, Základy řízení lidských zdrojů, Řízení lidských zdrojů a jeho specifika v resortu Ministerstva obrany, Zdravotní a sociální politika státu, zdravotnické systémy, E-Health a telemedicína, Krizový management ve zdravotnictví, Kvalita a bezpečí zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních)
  • Organizace a taktika zdravotnické služby (zahrnuje náplň předmětů Právo, právo ve zdravotnictví, pracovní právo, Vojenská farmacie, Mezinárodní humanitární právo, Ochrana obyvatelstva a integrovaný záchranný systém a Organizace a taktika zdravotnické služby)

Student je povinen absolvovat teoretickou a praktickou výuku v souladu se studijním plánem; včetně splnění požadované odborné praxe na pracovišti akreditovaného zařízení potvrzené.

Návrh témat závěrečných prací
Komparace schopností a kapacit Role II. E a civilního ekvivalentu této zdravotnické úrovně
(Navrhovaná)
Psychická zátěž zdravotnických pracovníků na úrovni Role II. E
(Navrhovaná)
Výskyt negativně sociálních jevů u zdravotnických pracovníků AVZdr
(Navrhovaná)
Management práce řídícího zdravotnického pracovníka (staniční či vrchní sestry)
(Navrhovaná)
Systém řízení ošetřovatelské péče v podmínkách polní nemocnice Role II
(Navrhovaná)
Právní aspekty poskytování zdravotních služeb Armádou České republiky při ochraně obyvatelstva
(Navrhovaná)